Wat is een piñata en wat doe je ermee?

Een piñata is een felgekleurde figuur, meestal gemaakt van papier-maché. Traditioneel wordt de figuur gevuld met snoepjes, kleine cadeautjes en eventueel wat confetti. Piñata’s komen oorspronkelijk uit China (en niet uit Mexico zoals velen denken). Ze worden heel vaak gebruikt als een spelletje tijdens kinderfeestjes.

twee kinderen met een pinata stok die een pinata trachten stuk te slaan in de tuin

Een piñata als spel tijdens een kinderfeestje … hoe doe je dat? 

Een piñata vul je met snoepjes, kleine cadeautjes en eventueel wat confetti. De piñata wordt door iemand met een touw in de lucht gezwaaid of ergens omhoog gehangen. Bedoeling van het spel is dat de kinderen om beurten trachten om de piñata met een stok kapot te slaan.

De kinderen doen dit met een blinddoek om. Het kind dat er als eerste in slaagt om de piñata kapot te slaan, krijgt de inhoud van de piñata (maar leuker is natuurlijk om de snoepjes te verdelen onder alle kinderen). Meestal hebben de kinderen verschillende beurten nodig om de piñata kapot te maken.

Bij jonge kinderen kan je de blinddoek weglaten of kan je kiezen voor een pull piñata. 

Bij een pull piñata kunnen de kinderen een stok en blinddoek gebruiken, maar ze kunnen ook gewoon om de beurt aan de touwen van de piñata trekken. Eén van de touwen zorgt ervoor dat het luikje van de piñata open gaat en de vulling eruit komt. Een pull piñata is handig bij kleine kinderen die nog niet zo handig (of voorzichtig) overweg kunnen met een stok.

Piñata’s zijn er in alle kleuren en vormen. Organiseer je een thema kinderfeestje, kies dan een piñata die past binnen het thema van je feestje.

Bij Lolinabox vind je heel wat piñata’s. Neem zeker een kijkje in ons aanbod.

Bekijk alle piñata's en toebehoren >>>

Heb je tijd en knutsel je liever zelf een piñata? Hier vind je de werkwijze om zelf een piñata te maken.