
Je kind is jarig en je wil een feestje bij je thuis organiseren. Hoe begin je er aan? Waar moet je aan denken? Wat mag je zeker niet vergeten? De organisatie van een kinderfeestje thuis is niet zo vanzelfsprekend. Je doet dit niet elke dag. Zorg daarom voor een goede voorbereiding en planning.
Hieronder vind je alle stappen opdat de organisatie van je feestje vlekkeloos verloopt. We trachten om bij alle stappen een tijdsfasering mee te geven. Uiteraard is dit slechts een indicatie. Je kan dit zelf verder invullen volgens je eigen noden en wensen.
Vier tot vijf weken voor het feest
- Leg de datum van het feestje vast. Ga na over er geen overlappingen zijn met andere gebeurtenissen en activiteiten.
- Bepaal hoeveel kinderen worden uitgenodigd voor het feestje.
- Bepaal het thema van het feest.
- Bekijk welk decoratiemateriaal je nodig hebt voor het themafeest. Ga na of je zelf over voldoende themamateriaal beschikt. Indien niet, dan kan je themamateriaal kopen of huren. Check daarbij vooraf of het materiaal beschikbaar is op de dag van het feestje. Je kan uiteraard ook zelf dingen maken volgens het thema van je feest.
Drie tot twee weken voor het feest
- Bepaal wie zal uitgenodigd worden voor het feest.
- Leg een begin-en einduur vast voor het feest. Hoe daarbij rekening met de leeftijd van de deelnemers. Voor jonge kinderen is een feestje met een duurtijd van 3 uur zeker lang genoeg. Voor oudere kinderen kan het feest wat langer duren.
- Zoek uitnodigingen volgens het thema van je feestje en verstuur deze naar de genodigden. Vermeld een datum waarop de genodigden hun deelname aan het feest moeten bevestigen. Deze datum ligt best één week voor het feest. Op die manier kan je eventueel nog enkele extra uitnodigingen versturen mocht blijken dat een aantal genodigden niet aanwezig kunnen zijn op het feest.
- Ga na welke activiteiten je precies wil doen tijdens het feest. Hou daarbij rekening met de leeftijd van de deelnemers. Bekijk welk materiaal je precies nodig hebt voor de activiteiten die je wil doen.
- Bij een feestje met jonge kinderen is het belangrijk dat er voldoende volwassenen aanwezig zijn. Spreek af wie zal aanwezig zijn om je bij te staan tijdens het feest, waar nodig.
Eén week voor het feest
- Beslis welke traktatie je zal geven tijdens het feest. Maak een boodschappenlijst met alles wat je nodig hebt.
- Zorg dat je alle materiaal hebt voor de activiteiten die je wil doen tijdens het feestje. Zorg voor een realistische planning van de activiteiten.
- Als er een broer of zus is, denk dan vooraf even na wat die zullen doen tijdens het feest. Laat hen eventueel een vriend of vriendin uitnodigen tijdens het feest.
2 dagen voor het feest
- Koop het eten en drinken voor het feestje (op voorwaarde dat dit niet kan bederven).
- Bel de gasten die hun deelname aan het feest nog niet bevestigden.
- Check de batterijen van je fototoestel en/of camcorder zodat je enkele mooie herinneringen aan het feestje kan vastleggen.
- Hou rekening met het weerbericht en pas je geplande activiteiten eventueel aan.
1 dag voor het feest
- Bereid, indien mogelijk, het eten voor dat je zal geven tijdens het feest (bijvoorbeeld taart bakken indien je die zelf maakt).
- Versier het huis volgens het thema van je feest. Indien je verkleed- en/of decoratiemateriaal huurt voor je themafeest, haal dit dan tijdig af.
- Zet alle materiaal klaar voor de activiteiten.
- Maak je huis kindveilig waar nodig. Bepaal in welke kamers van je huis de kinderen mogen komen en in welke niet. Maak daar ook duidelijke afspraken over met de kinderen.
Dag van het feest
- Haal eventueel de taart op indien je er eentje hebt besteld.
- Zet het eten en drinken klaar voor de gasten, of zorg dat alle mogelijke voorbereidingen zijn gebeurd.
- Tracht de planning van het feestje aan te houden waar mogelijk. Maar weet dat een feestje soms anders loopt dan gepland. Zolang iedereen zich amuseert, hoeft dat geen probleem te zijn.
- Niet alle kinderen houden van huisdieren. Sommigen zijn er zelfs bang van. Ook huisdieren voelen zich niet altijd comfortabel met een hele bende kinderen in de buurt. Ga dus vooraf na wat je zal doen met de huisdieren tijdens het feestje.
- Hou rekening met een noodscenario: een kindje dat ziek wordt, het weer dat plots omslaat, … Blijf steeds rustig en zorg voor een noodplan. Vraag bij aanvang van het feest zeker het GSM-nummer van de ouders zodat je iemand kan bereiken in noodgevallen. Hou ook het telefoonnummer van de huisarts binnen bereik, alsook een EHBO-doos.
Deze planning is slechts indicatief. De stappen geven een mogelijk beeld van wat er moet gebeuren om je feestje te doen slagen. Uiteraard spelen je eigen inspiratie, creativiteit en organisatievermogen ook een grote rol. Vergeet ook niet om zelf te genieten van het feest !